‘Katoenvreters! De Enschedese beatscene in de jaren zestig’ zag in 2015 het levenslicht. Het boek werd gepresenteerd in Museumfabriek Enschede, ingeleid door het indringende schering en inslag geluid van een voor deze gelegenheid in werking gestelde mechanische weefgetouw. Muziek, en dan met name de sixties muziek, de bands en de muzikanten vormen de rode draad in dit boek. Terecht. Immers, na Den Haag als absolute beatstad nummer één van Nederland, was Enschede toch uitstekende tweede. De toenmalige pubers werkten daar driftig aan mee. Vrijwel de hele generatie vond elkaar in de ‘nieuwe’ muziekstijlen en bijbehorende jongerencultuur.
Ook ik, als piepjonge trompettist van dertien jaar samen met mijn broer Arnold in de soulband St. John’s Family. En, vijfenvijftig jaar later treden we nog steeds op!
Als een van de oprichters van Textielbeat (1990), de stichting die de jaren zestig muziek in Enschede in ere wil houden o.a. door het organiseren van muziekfestivals, zat ik dicht bij het vuur. Ik zag het belang van de sixties muziek voor de vele sixties muzikanten en hun jonge publiek. Die beatscene verdient daarom een prominente plaats in dit boek en een permanente plek in de Enschedese cultuurhistorie. Textielbeat is niet voor niks opgenomen in de Canon van Enschede. Met de fantastische vormgeving en kleurtoepassing door grafisch ontwerper Iris Cousijnsen vallen tekst en beeldmateriaal helemaal op z’n plek in ‘Katoenvreters!’.
Bestel het boek Katoenvreters via het bestelformulier, via de mail krijgt u een betalingsverzoek.
Auteur| Ria Waccary
Onderwerp| Beatscene jaren zestig in Enschede
Uitvoering| softcover, genaaid gebrocheerd
Omvang| 180 pagina’s
Prijs| €17,95
Binnenkort:
Erie, recepten voor het leven
Ik schrijf momenteel met veel plezier aan ‘ERIE, Recepten voor het leven’…
Hellup, mijn papa gaat dood!
Ik schrijf momenteel met veel plezier aan ‘ERIE, Recepten voor het leven’…